<----- Harley Homepage
Het Begin


Foto uit 1916

Toen rond de eeuwwisseling de benzine motor werd ontwikkeld verschenen de eerste één-cilinder motoren. In 1901 waren de Indians de eerste en in 1903 Mitchell, Merkel en Yale. In Milwaukee ontwikkelden in 1903 Bill Harley en Arthur en Walter Davidson een ééncilinder die betrouwbaar was en ook nog eens mooi om te zien. En iemand kocht hem! In 1905 hadden ze 11 fietsen gemaakt, in 1908 waren dat er 154 en hadden ze een bedrijf, in een houten schuur die door vader Davidson werd gebouwd.

Het bedrijf begon zich snel uit te breiden en een andere Davidson, William, sloot zich bij hen aan. Ze hadden al snel zo’n 20 mensen in dienst in een speciaal daarvoor omgebouwde steen-fabriek. In 1909 ontwierp Bill Harley de eerste V-twinmotor met een inhoud van 1000 CC. Deze V-twin bleef lang, heel lang aan HD verbonden. Het is misschien moeilijk te geloven, maar Harley-Davidson is niet de uitvinder van de V-twin !! Toen Bill Harley er een ontwierp, volgde hij gewoon de trend van die tijd.

De F-Twin "Silent Gray Fellow" uit 1915
dankt zijn naam aan de kleur en de stille motor


In 1918 was Harley-Davidson de grootste motorfietsen-fabrikant ter wereld. Zelfs de depressie hebben ze overleefd. De V-Twins waren de specialiteit van Harley en het bedrijf probeerde in de jaren 30 om zijn enige overgebleven rivaal, Indian, te verslaan.


Indian

Maar in deze jaren, toen de motorfietsen uit de gratie raakten en prijzen van automobielen aantrekkelijker werden (de T-Ford ging de markt op), ging het allemaal wat moeilijker en probeerde Harley-Davidson andere technische ondernemingen, zoals het maken van onderdelen, zijspannen en zelfs vliegtuigmotoren maar ze verfijnden ook hun eigen producten.

V-Twin uit 1923
Reclamecampagne voor
de V-Twin uit 19351e Hydra Glide met hydraulische
voorvork in 1949

In die jaren verscheen ook de grootste Harley ooit, 1340 CC, wat eigelijk het handelsmerk van Harley-Davidson werd. In 1936 weer een mijlpaal, toen werd de Knucklehead gelanceerd en dat werd tevens de overwinning op de Indian. En toen in 1947 de Panhead de fabriek uitreed, was Harley-Davidson dé Amerikaanse Motor.Fred Warr,
de oudste Harley dealer in Europa


In de jaren 50 overleefde Harley-Davidson nog een slechte periode. De Britten hadden o.a. met hun Triumph 40 % van de markt veroverd ! In 1957 kwam gelukkig de Sportster, de snelste Harley tot dan toe. Een groot succes !!
Net als de Engelse motorfiets industrie hield Harley-Davidson vast aan de techniek, de stijl en het karakter die de motor generaties lang geliefd maakte. In tegenstelling tot de Engelse fabrikanten overleefde Harley-Davidson deze beslissing. Door de gigantische aanval van de Jappen uit het Oosten verdwenen de Engelsen bijna spoorloos en de Amerikanen waren op sterven na dood. Ook de Shovelhead kon daar niets tegen doen.


1969, tijd voor een fusie. Maar met de American Machine and Foundry Company (AMF) holde de kwaliteit achteruit en kregen de Super Glide en de XLCR caféracer van 1970 een slechte naam. Maar Harley-Davidson kocht zich uit, overleefde het en met het uitbrengen van de nieuwe Evolution-motor in 1984 slaagde het bedrijf erin een moderne motor te maken, die nog steeds een Harley-Davidson was.

Harley’s zijn, net als Porsche’s wezenlijke zaken voor mensen met geld en uitstraling. Dus "rijke" klanten houden de lopende banden aan de gang. Het zou voor Harley-Davidson verleidelijk zijn mee te draaien in deze commerciële rage, maar toch weten ze, dat als de rage voorbij is, het bedrijf er nog steeds zal zijn en nog steeds fietsen zal verkopen ... vanwege de trouwe aanhang.

Voor deze mensen, ongeacht leeftijd of levensstijl, is een Harley de enige echte motor die nog wordt gemaakt. Het is een motor die zo duidelijk arrogant, massief en ‘cool’ is, zonder daar moeite voor te doen.

Ookal zijn Harley’s niet de snelste en de meest handelbare machines, het rijden op een Harley is niet te vergelijken met het rijden op welke andere motor dan ook ... Maar voorlopig moet deze harde kern deze ervaring delen met de yuppies !!


Electra Glide

De politie van Los Angeles rijdt al sinds 1930 op Harley's
Let even op die ongelooflijke glans van de laarzen ...
of zou het gewoon olie zijn ?!?


In 1986 ging Harley-Davidson naar de beurs en dat werd een groot succes. Het publiek was gek op een stukje van dat bedrijf met de Amerikaanse vlag en de twee miljoen aandelen werden ver overtekend.
Over de hele wereld zijn de verkopen van Harley’s constant, maar in Amerika heeft Harley-Davidson 62% van de markt van motoren van meer dan 850 CC in handen !!

<----- Harley Homepage