Een blogsite met power en passie!

Het is (bijna) voorjaar! Tijd voor de tuin

Het voorjaar is weer in aantocht en dat betekent dat het tijd is om de tuin weer in te richten en te verfraaien. Een leuke manier om dat te doen is door een houten bloembak in de tuin te plaatsen. Zo’n bloembak kan dienen als decoratie, maar ook als een functionele manier om bloemen en planten te laten groeien.

Welke soort houten bloembak kies jij?

Houten bloembakken zijn er in allerlei soorten en maten. Je kunt kiezen voor een strakke, moderne uitvoering of juist voor een rustieke variant die past bij een landelijke tuin. Er zijn bloembakken van verschillende houtsoorten verkrijgbaar, zoals hardhout, grenen of bangkirai. Elke houtsoort heeft zijn eigen kenmerken en uitstraling. Hardhout is bijvoorbeeld erg duurzaam en gaat lang mee, terwijl grenen juist wat zachter is en daardoor gemakkelijker te bewerken.

Waar zet je deze bloembak neer?

Voordat je een bloembak gaat plaatsen is het belangrijk om de juiste plek te kiezen. Houd rekening met de hoeveelheid zonlicht die op de bloembak valt en kies planten die goed gedijen op die plek. Als je bijvoorbeeld een bloembak op het noorden plaatst, krijgt deze niet zoveel zonlicht. Kies dan voor planten die het goed doen in de schaduw, zoals varens, hosta’s of begonia’s. Op het zuiden is het juist warmer en krijgen planten meer zonlicht. Kies dan voor zonminnende planten zoals lavendel, salie of rozemarijn. Gebruik een rechthoekige plantenbak als afscheiding van je terras of gebruik vierkante bakken aan weerszijden van de (voor) deur.

Hoe zet je de bloembak goed neer?

Als je de plek hebt bepaald, kun je de bloembak gaan plaatsen. Zorg ervoor dat de bloembak goed waterpas staat en vul hem vervolgens met goede potgrond. Let erop dat je niet teveel potgrond gebruikt, want anders wordt de bloembak te zwaar. Zorg ook dat de potgrond vochtig is voordat je de planten erin zet. Zo hebben de planten meteen genoeg vocht om te groeien.

Als je de bloembak hebt gevuld met potgrond, kun je beginnen met het plaatsen van de planten. Kies voor planten die goed bij elkaar passen qua kleur, grootte en bloeitijd. Zo krijg je een mooie combinatie van planten die elkaar versterken en de bloembak laten stralen.

Als de planten zijn geplaatst, is het belangrijk om ze regelmatig water te geven. In het voorjaar en de zomer hebben planten namelijk veel water nodig om te groeien en te bloeien. Zorg ervoor dat de grond in de bloembak niet te droog wordt en geef de planten water als de grond droog aanvoelt. In de winter hebben planten minder water nodig, dus dan kun je wat minder vaak water geven.

Welke planten zet je in de bloembak?

Kruiden

Kruiden zijn een uitstekende keuze voor een houten bloembak. Kruiden zijn niet alleen lekker om te gebruiken in de keuken, maar ze geven ook nog eens een heerlijke geur af. Basilicum, tijm, rozemarijn, peterselie, salie en oregano zijn enkele voorbeelden van kruiden die het goed doen in een bloembak. Zet de bloembak op een zonnige plek en geef regelmatig water en je hebt altijd verse kruiden bij de hand.

Viooltjes

Viooltjes zijn een klassieke keuze voor een bloembak. Ze zijn er in verschillende kleuren en geven een vrolijke en kleurrijke uitstraling aan je balkon of tuin. Viooltjes zijn bovendien gemakkelijk te verzorgen. Zet ze op een plek in de zon of halfschaduw en geef regelmatig water. Viooltjes bloeien van het voorjaar tot het najaar en geven daarmee langdurig kleur aan je bloembak.

Lavendel

Lavendel is een prachtige plant die een heerlijke geur verspreidt. Lavendel houdt van een zonnige en droge plek, dus een houten bloembak is daarvoor de perfecte oplossing. De bloemen van lavendel zijn er in verschillende kleuren, maar paars en blauw zijn de meest voorkomende kleuren. Lavendel trekt bovendien bijen en vlinders aan, waardoor het niet alleen mooi is om naar te kijken, maar ook goed is voor de biodiversiteit.

Siergrassen

Siergrassen zijn een mooie en natuurlijke manier om hoogte en structuur aan je bloembak toe te voegen. Siergrassen zijn er in verschillende soorten en maten, van klein tot groot en van groen tot geel of rood. Zet ze bijvoorbeeld in combinatie met bloeiende planten voor een prachtig contrast. Siergrassen zijn bovendien winterhard, dus je kunt er het hele jaar door van genieten.

Petunia's

Petunia's zijn populaire planten voor bloembakken. Ze zijn er in verschillende kleuren en bloeien van de lente tot de herfst. Petunia's houden van een zonnige plek en hebben regelmatig water nodig. Ze groeien snel en vormen al snel een volle en kleurrijke bloembak.

Geraniums

Geraniums zijn sterke planten die het goed doen in een houten bloembakken. Eigenlijk zijn geraniums de meest klassieke planten voor in houten bloembakken. Ze bloeien lang en wanneer je zowel staande als hanggeraniums kiest heb je een bak om U tegen te zeggen!

Gerelateerd

Ontdekken

De basis: essentiële meubelstukken voor elke kamer

Bij het inrichten van je nieuwe woning is het belangrijk om te beginnen met...

Hoe ziet jouw perfecte reisverzekering eruit in 2024?

Het mooie weer is weer teruggekeerd naar Nederland en de terrasjes zitten alle dagen...

Plexiglas en polycarbonaat: sterke materialen voor elk project

Plexiglas en polycarbonaat zijn twee van de meest veelzijdige en duurzame materialen die vandaag...

Je keuken inrichten met de juiste basisgereedschappen

Zoals een kunstenaar zijn penselen nodig heeft, zo kan een kok niet zonder zijn...

Packing Made Easy for Outdoor Fun with Toddlers

Stepping out into the sunshine with your little one is more than just a...

Ontdek de wereld van luxe lingerie

Luxe lingerie staat symbool voor meer dan alleen ondergoed. Het vertegenwoordigt een wereld waarin...

Populaire Categorien