Dakrenovatie kan een behoorlijke uitdaging zijn, maar het is ook een kans om zelf de controle te nemen over een cruciaal onderdeel van je woning. Het vervangen of herstellen van je dakbedekking levert niet alleen een directe verbetering op van je wooncomfort, maar het kan ook de waarde van je huis verhogen. Bovendien, als je handig bent en de juiste materialen kiest, zoals dakbedekking EPDM, kan het een kostenefficiënte manier zijn om een professioneel resultaat te bereiken.
EPDM is een rubberen dakbedekking die bekend staat om zijn duurzaamheid en flexibiliteit. Deze materiaalsoort is bestand tegen extreme weersomstandigheden en heeft een levensduur van wel 50 jaar. Met wat basiskennis en voorbereiding kun je zelf je platte of licht hellende dak renoveren. Het is ook milieuvriendelijk; EPDM is volledig recyclebaar aan het einde van zijn levensduur.
Daarnaast geeft het renoveren van je eigen dak je de vrijheid om het project in je eigen tempo aan te pakken. Je kunt zelf de planning bepalen en hoeft geen rekening te houden met de agenda van aannemers. Dit betekent ook dat je eventuele kosten voor arbeidsloon uitspaart, wat aanzienlijk kan schelen in het totale budget voor de renovatie.
Voorbereiding is het halve werk
Voordat je begint met de renovatie van je dak, is een goede voorbereiding essentieel. Je wilt natuurlijk niet midden in het proces erachter komen dat je iets belangrijks mist. Zorg daarom dat je alle benodigdheden in huis hebt. Dit varieert van EPDM folie en lijm tot aan veiligheidsmaterialen zoals handschoenen en een veiligheidsharnas.
Bekijk ook goed wat voor soort dakbedekking EPDM het meest geschikt is voor jouw project. Er zijn verschillende diktes beschikbaar en voor elke toepassing is er een optimale dikte. Zo wordt vaak 1,3mm dik EPDM gebruikt voor groendaken of daken met zonnepanelen, terwijl 1mm dik EPDM prima geschikt is voor bijvoorbeeld overkappingen of schuurtjes.
Wat je nodig hebt voor een dakrenovatie
Een bezoek aan een epdm shop kan hierbij uitkomst bieden. Zo’n gespecialiseerde winkel heeft vaak alles in huis wat je nodig hebt voor het renoveren van je dak met EPDM. Het personeel kan je ook adviseren over de hoeveelheden lijm en andere materialen die je nodig hebt. Je kunt hier vaak ook terecht voor complete EPDM pakketten, die alles bevatten wat nodig is voor jouw specifieke project.
Veiligheid eerst: tips voor het werken op hoogte
Veiligheid mag nooit uit het oog verloren worden wanneer je op hoogte werkt. Zorg ervoor dat je stevig schoeisel draagt, gebruik een ladder van goede kwaliteit en zorg dat deze stabiel staat voordat je begint. Overweeg daarnaast het gebruik van een veiligheidsharnas, zeker als je op grote hoogte werkt of als er geen randbeveiliging aanwezig is.
Aan de slag: stap voor stap je dak vernieuwen
Als alle voorbereidingen getroffen zijn, kan het echte werk beginnen. Begin altijd met het grondig reinigen van het dakoppervlak. Verwijder oude lagen dakbedekking, vuil en mos zodat de nieuwe laag EPDM goed kan hechten. Meet vervolgens het dak op en snijd de EPDM folie op maat.
Het aanbrengen van de EPDM folie begint bij de ondergrond; deze moet egaal zijn zodat de folie goed kan hechten. Rol de EPDM uit over het dak en laat het even rusten zodat eventuele plooien kunnen verdwijnen. Vervolgens breng je de lijm aan en plaats je de folie nauwkeurig op zijn plek. Werk altijd vanuit het midden naar buiten toe om luchtbellen te voorkomen.
Veelgemaakte fouten om te vermijden
Eén van de meest gemaakte fouten bij doe-het-zelf dakrenovaties is onderschatten hoe belangrijk het is om precies te werken. Luchtbellen onder de EPDM folie kunnen leiden tot waterophoping en uiteindelijk lekkages. Ook is het cruciaal dat alle naden en randen goed afgedicht worden met daarvoor bestemde lijm of kit.
Een andere fout die vaak gemaakt wordt, is onvoldoende rekening houden met uitzetting en krimp door temperatuurverschillen. EPDM heeft ruimte nodig om te ‘werken’, dus zorg ervoor dat je niet te strak trekt tijdens het aanbrengen.
Na de renovatie: onderhoudstips voor een langdurig resultaat
Hoewel EPDM bekend staat om zijn duurzaamheid, is enig onderhoud altijd een goed idee om de levensduur nog verder te verlengen. Controleer minimaal twee keer per jaar het dak op eventuele schade of slijtage en maak het dak schoon van bladeren en ander vuil dat zich verzameld heeft.
Inspecteer ook regelmatig de afwateringssystemen zoals goten en afvoeren om verstoppingen te voorkomen. Mocht er toch ergens schade ontstaan, dan kun je deze vaak eenvoudig repareren met speciale EPDM reparatiekits die verkrijgbaar zijn in elke gespecialiseerde epdm shop.