Een blogsite met power en passie!

Alles wat je zou moeten weten over bier uit Engeland

Nederlanders exporteren bier over de gehele wereld. En ondanks dat je overal ter wereld wel een typisch Engels biertje kunt bestellen, zijn de lekkerste en meest bijzondere bieren die de Engelsen brouwen. Doorgaans uitsluitend te koop in het Verenigd Koninkrijk zelf. Je zou dus kunnen zeggen dat ze het lekkerste voor zichzelf willen houden. Engeland kent tientallen biersoorten en heeft een rijke traditie wanneer het aankomt op bierbrouwerij. Daarnaast gaat een biertje bestellen hetzelfde, maar wat je vervolgens krijgt is iets heel anders dan in Nederland.

Een stukje Engelse biergeschiedenis

Typerend voor de Engelse bieren is dat dat ze geschonken en bij voorkeur ook gedronken worden in een pub. In Nederland zouden we dat een café of biercafé noemen. Internationaal gezien heeft de term café echter een geheel andere betekenis, namelijk een gelegenheid waar je vooral koffie en thee kunt drinken. Een pub is bij uitstek de plek waar je de beste en meest onbekende bieren kunt ontdekken en pubs bestaan al sinds de 12e eeuw. De typerende uithangborden die je nog steeds bij elke pub tegenkomt, maken ook deel uit van de rijke biertraditie die de Engelsen hebben. Destijds waren pubs waarschijnlijk nog belangrijker dan nu. De toenmalige koning besloot dat alle belangrijke gebouwen een bord met een rode leeuw moesten krijgen. Daar vielen destijds ook de pubs onder. En die rode leeuwen zie je vandaag de dag nog steeds.

Trek in een biertje of pilsje?

Wij drinken pils, de Engelsen drinken bier, beter bekend als ale, althans de meeste biersoorten zijn gebrouwen op een manier die de naam bier verdient. Bij het brouwen van ale wordt mout en gerst toegevoegd, wat voor de unieke  koperachtige kleur van ale zorgt. Bij pils zijn deze ingrediënten niet toegevoegd. De wijze van brouwen is uniek voor Engeland en ook Iers ale wordt op deze manier gebrouwen. Engels bier wordt doorgaans niet gedronken in een bierglas of fluitje. In Engeland zijn er strikte regels waaraan een glas bier moet voldoen. De inhoud van een pint is ongeveer een halve liter. Dat wordt dus flink doordrinken. 

En wanneer we zeggen ‘een halve liter’ dan bedoelen we ook geen druppel minder, want de inhoud van een glas bier mag wettelijk niet minder zijn. En dat is gelijk de reden dat je in een Engelse pub nooit een biertje met twee vingers schuim zult krijgen. Dat schuim neemt namelijk ruimte in en dat gaat ten koste van het daadwerkelijke bier dat geschonken hoort te worden.

Gerelateerd

Ontdekken

In 5 stappen van ongedierte af

Ongedierte is een bedreiging en niemand vindt ze leuk. Hier zijn 5 stappen om...

De complete gids voor de beste producten voor persoonlijke...

De complete gids voor de beste producten voor persoonlijke verzorging. Welkom bij de complete...

Hoe kies je een origineel kraamcadeau?

Ga je binnenkort op kraamvisite en heb je geen idee wat je moet kopen?...

Het wordt weer drukker op de weg

Het is gedurende de pandemie een tijdje rustig geweest op de weg maar nu...

Hoe kun je de beste voorspelling voetbal maken?

Ben jij van plan om een voorspelling te gaan maken op een voetbalwedstrijd? Dan...

Sporten als nooit tevoren

Altijd als ik ging sporten deed ik maar het halve werk leveren. Dat is...

Populaire Categorien