Een blogsite met power en passie!

Wat heb ik nodig voor een vijver?

Natuurliefhebbers vinden het een must: een vijver in de tuin. Het zorgt voor afwisseling en past uitstekend in thematische tuinen, zoals een Japanse tuin. Maar de grootste meerwaarde van water in de tuin is het rustgevende effect. Veel mensen geven aan dat het geluid van kabbelend water een kalmerende werking heeft.

Vijvers zijn al lang niet meer iets voor pensionado’s. Tuinieren is weer hip! Vaak wordt er gedacht dat een vijver niet kindvriendelijk is, in verband met het verdrinkingsgevaar. Toch hebben vijvers ook voor kinderen veel voordelen. In de vijver kun je namelijk ook vissen laten zwemmen. Kinderen kijken hun ogen uit!

De laatste vakantieweken zijn het ideale moment om hier een leuk gezinsproject van te maken. Onderstaand vind je een aantal tips om ervoor te zorgen dat jouw vijver het pronkstuk van je tuin wordt.

Het belang van een goede waterpomp

Het eerste dat je nodig hebt is vijverfolie. Als je voor kwaliteit gaat, kun je het beste kiezen voor EPDM folie. De prijs ligt wat hoger, maar het zal langer meegaan dan het goedkopere PVC folie. Een essentieel element voor je vijver is natuurlijk de waterpomp. Een waterpomp zorgt voor een goede watercirculatie, zodat de afvalstoffen geloosd kunnen worden.

Er zijn verschillende soorten pompen, de keuze is een beetje afhankelijk van hoe je de vijver wilt vormgeven. Stel dat je graag een waterspel wilt, zoals een watervalletje. Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een fonteinpomp.

Een vijverfilter

Naast een pomp moet er vaak ook nog een vijverfilter worden aangeschaft. Er komt immers veel afval in de vijver terecht. Denk maar eens aan alle blaadjes in de herfst of het rondzwervend vuil tijdens een storm. Een vijverfilter bestaat uit een bak met een aantal sponzen. Deze helpen het vuil uit de vijver te verwijderen. De filter is een must als je vissen neemt of maar een gering aantal zuiverende planten aanwezig is.

Heb je geen zin om met een ouderwets schepnet aan de slag te gaan om het vuil dat aan de oppervlakte drijft te verwijderen? Schaf dan ook een Skimmer aan. Het bespaart je enorm veel tijd, ergernissen, en misschien zelfs nog wel een paar natte voeten!

Kabels en leidingen uit het zicht

Het oog wil natuurlijk ook wat, vandaar dat het van belang is om na te denken over de afwerking van je vijver. Je wilt natuurlijk niet dat de kabels van de pomp of andere apparaten zichtbaar zijn. Een goede oplossing is de mantelbuis. In een mantelbuis kun je de kabels en leidingen van je vijver eenvoudig onder de grond wegwerken, zonder dat deze niet snel zullen beschadigen. Ook kun je hierdoor eenvoudig kapotte leidingen en kabels vervangen.

Gerelateerd

Ontdekken

Met een personal trainer maak je echt flinke stappen

Wil je in het nieuwe jaar flink wat aan je gezondheid doen? Wil je...

Waar moet je rekening mee houden als je een...

Steeds meer bedrijven plaatsen een vlaggenmast voor hun winkel of voor hun bedrijfspand. Dat...

Een nieuwe machine financieren, wat zijn de mogelijkheden?

Als je een eigen bedrijf hebt, dan is de kans ontzettend groot dat je...

Is de inkoop jouw specialiteit? 

Veel bedrijven in Nederland die zich bezighouden met groothandel, hebben behoefte aan het hebben...

De beste koffie bestel je natuurlijk online 

Als je een koffieliefhebber bent en dus dagelijks meerdere bakken koffie drinkt, dan ben...

Waar kun je terecht voor het aanschaffen van tegoed?

Als je een mobiele telefoon of een spelcomputer hebt, dan kan het soms nodig...

Populaire Categorien