Je doet het werk graag, je bent ervoor in de wieg gelegd en je zou nooit meer anders willen: werken in de zorg. Je kunt je niet voorstellen dat je ooit iets anders zou doen. Maar het werk, de hoge werkdruk en de stress eisen veel van je. Je bent regelmatig zo moe dat je bijna niet meer weet hoe je bent thuisgekomen na je laatste shift. Je huis is een chaos en je sociale leven is lang niet meer wat het ooit was. Nu denk je misschien dat alleen ouderen die werkzaam zijn in de zorg hiermee te maken krijgen, maar dat is niet zo. Ook jongeren, mensen die net van de opleiding komen, kunnen een enorme hoeveelheid werkstress ervaren. Zo ernstig zelfs dat ze, met pijn in het hart, toch besluiten hun carrière in een andere richting voort te zetten.
Zorg goed voor jezelf
Pas als je goed voor jezelf zorgt kun je je focussen op een ander. En dus is het belangrijk om zelf te zorgen voor voldoende ontspanning. Waar je die ontspanning vandaan haalt, is voor iedereen weer anders. Kom jij na een drukke dag helemaal tot rust tijdens het kijken naar een film, een uurtje sportschool of een uurtje gamen? Dat is allemaal goed. Het is niet de manier die telt, maar wat je eruit haalt. Toch zijn er ook nog andere zaken die je kunnen helpen.
Eet gezond en drink voldoende water
Het lijkt zo logisch, maar als je het heel druk hebt en je loopt van hot naar her, dan wil dat eten er nog wel eens bij inschieten. Om van drinken al helemaal niet te spreken. Je kunt thuis alvast een bakje klaarmaken met daarin wat vers fruit en een lekkere salade. Ook een boterham kan je net weer die energie geven om weer door te kunnen. Het is niet altijd mogelijk om op vaste tijden écht pauze te houden, maar probeer wel zo regelmatig mogelijk wat te eten en drink zodra je de kans ziet wat water.
Pak je ontspanning zodra het kan
En dan bedoel ik niet dat je bij ieder geschikt moment languit moet gaan liggen, maar meer dat je eens lekker gaat zitten om bij te kletsen met je collega’s. Hebben zij geen pauze of mogelijkheid om rust te pakken? Dan kun je gewoon eens even een spelletje doen op je mobiel of een tijdschrift lezen. Dat klinkt misschien niet zo collegiaal, maar jij hebt het gewoon nodig en zij ook. Natuurlijk help je ze wel op het moment dat ook daar het emmertje over lijkt te gaan lopen.
Praat erover met je collega’s en het management
Als niemand in de gaten heeft hoe druk jij het hebt en hoe zwaar jouw taken je (soms) vallen, dan kan ook niemand daar rekening mee houden. Daarom is het goed om je collega’s en, als het even kan, ook het management op de hoogte te houden. Om dit gesprek goed gaande te houden is het wel belangrijk dat je ook komt met de zaken die wel goed gaan. Heb je een goede dag gehad, met voldoende pauzes en rust, onthou deze dan en probeer te achterhalen waarom het juist die dag wel kon. Wellicht is er dan een oplossing die je kunt aandragen.