Tijdens de zomermaanden staan de borrelplanken vol met verschillende soorten kazen. Denk bijvoorbeeld aan schapenkaas en geitenkaas. Een stukje kaas is super lekker en ook behoorlijk gezond. Ook gaat het goed met een glas sauvignon blanc.
Kaas
Kaas wordt gemaakt van melk die kort verhit is. Eerst worden de bacteriën uit de melk gesepareerd. Hierna worden er zuursels en stremsels bijgevoegd. Hierna zul je een substantie overhouden. Deze substantie wordt ook wel kaas genoemd. Je kunt kazen indelen in verschillende categorieën. Ten eerste is het belangrijk om te kijken met welke melksoort deze gemaakt wordt. Koeienmelk, schapenmelk en geitenmelk zijn de populairste melksoorten die gebruikt worden bij het maken van kaas. Echter zijn er meerdere melksoorten waarmee je kaas kunt maken. Denk hierbij aan kamelenmelk, buffelmelk of rendiermelk. Hierna kun je kijken of het gaat om jonge, belegen of oude kazen. Jong belegen kazen zijn meestal 4 tot 8 weken oud. Belegen kazen zijn meestal 6 maanden oud en oude kazen zijn 10 maanden oud of zelfs langer. Je kunt een kaas natuurlijk ook categoriseren onder magere en vette kaas. Ook kun je kijken of het gaat om een harde of zachte kaas. Hiernaast kun je ook kijken welk smaak hij bevat. Schapenkaas heeft bijvoorbeeld een milde tot zoete smaak.
Geitenkaas
In Nederland is Geitenkaas een van de meest verbruikte kazen. Geitenkaas is namelijk ontzettend lekker en lichter verteerbaar dan bijvoorbeelde kazen die gemaakt worden met koeienmelk. Er zitten namelijk minder vetzuurmoleculen in waardoor je de kaas makkelijker kunt verteren. Geitenkaas heeft een specifieke smaak. Deze wordt beschreven als nootachtig en zoet. De witte kleur van de kaas ontstaat doordat geiten de carotenen omzetten in vitamine A. Ze zijn dus ook erg gezond. Wil jij geitenkaas kopen, maar weet jij welke jij moet hebben? Dan is het handig om te kijken naar waar jouw voorkeur van smaak op valt. Je hebt zowel jonge als oude en pittige kazen. Elk soort geitenkaas zit vol met smaak en vitaminen.
Schapenkaas
Schapenkaas is ook een lekkere en gezonde soort kaas. Schapenkaas zit net zoals de geitenkaas vol met smaak. De smaak hiervan wordt beschreven als mild en zoet. De textuur wordt beschreven als zacht en romig. Schapenkaas zit net zoals de geitenkaas vol met vitaminen. Denk bijvoorbeeld aan vitamine A, B, B13 EN C. Schapenkaas wordt veel gekocht door mensen met koeienallergie. Het is namelijk een goed alternatief voor kazen die gemaakt worden van koeienmelk . Dit komt doordat de vitaminen die er in zitten effectief zijn bij maag -en darmproblemen. Schapenkaas en geitenkaas zijn beide gezond en lekker. Het is proberen dus zeker waard.