Een blogsite met power en passie!

Dit zijn de verschillende lastechnieken en hun voor- en nadelen

Ga je binnenkort aan de slag met een klus waarbij je metaal moet bewerken? Dan bestaat er een grote kans dat je ook zult gaan lassen. Veel mensen weten niet dat er ontzettend veel verschillende lastechnieken zijn. Iedere methode is bedoeld voor een bepaald type project en heeft zijn eigen voor- en nadelen. Ben je benieuwd welke lastechniek jij het beste in kunt zetten voor jouw project of klus? Lees dan snel verder.

 

MIG/MAG lassen

Bij MIG MAG lassen is een lasmethode waarbij de lasdraad constant en automatisch uit de toorts komt op de snelheid van jouw voorkeur. Op het lasapparaat plaats je, voordat je begint, de draadspoel. Daardoor heb je tijdens het lassen zelf geen omkijken meer naar het toevoegmateriaal. Dit is een belangrijk voordeel van de MIG/MAG methode die deze snelle lastechniek zeer populair maakt. Je kunt middels deze techniek namelijk in korte tijd veel grote oppervlakten lassen. Tussen MIG lassen en MAG lassen zit ook een verschil, dit zit hem namelijk in het type beschermgas dat je tijdens het lassen gebruikt. Voor MIG lassen gebruik je ‘Inert’ gas en voor MAG wordt ‘Active’ gas gebruikt. Het lasproces is echter met beide soorten gas verder precies hetzelfde is, daarom worden de methoden aan elkaar gekoppeld en gebruikt men de term MIG/MAG.

Elektrode lassen 

Bij het lassen met elektrode, smelt het lastoevoegmateriaal vanuit de toorts vast op het te lassen materiaal. Lassen met beklede elektroden wordt ook wel elektrisch of booglassen genoemd. Bij deze techniek ontstaat er een ‘slak‘, die je verwijdert met een bikhamer zodra het is afgekoeld. Lassen met elektrode is een veelgebruikte techniek die geschikt is voor alle soorten staal en RVS, maar is niet geschikt voor aluminium. Je kunt de elektroden aanschaffen in verschillende diameters en van verschillende soorten, zodat ze goed passen bij type materiaal dat je wil gaan lassen. De bekleding van de elektrode zorgt ervoor dat je geen apart beschermgas hoeft te gebruiken. Hierdoor is deze lastechniek het best geschikt om ook in de buitenlucht toe te passen.   

TIG lassen

Bij de TIG las-techiek maak je gebruik van het lasapparaat en een lasstaaf (toevoegingsmateriaal) voor metaalbewerking. TIG staat voor Tungsten (dit is de Engelse benaming voor wolfraam) Inert Gas. Bij deze techniek maak je gebruik van je beide handen, met in de ene hand het lasapparaat en in je andere hand de lasstaaf. Deze techniek wordt beschouwd als de moeilijkste lastechniek. Het proces is tijdrovend en erg erg secuur. 

 

Gerelateerd

Ontdekken

Wat is een onderwijs Assessment?

Een onderwijs Assessment is een onderzoek dat leraren doorlopen om te bepalen welke kwaliteiten...

Wat is er te doen in Amsterdam?

Er zijn veel mensen die het leuk vinden om er af en toe op...

Tips bij luiers kopen

Ga je voor het eerst luiers kopen voor je pasgeboren baby? Leuk, maar wel...

Mooie wandelroutes in Nederland: voor alle leeftijden

Als je op zoek bent naar een buitenactiviteit die u naar de mooiste plekjes...

Hoog sensitief? Vraag hulp aan HogerSensitief

Mensen die hoog sensitief zijn, kunnen het soms zwaar hebben. Ze zijn namelijk extra...

Manieren om met honden te werken

Veel mensen vinden honden leuke dieren. Dit komt omdat honden vriendelijke en leuke dieren...

Populaire Categorien