Een blogsite met power en passie!

Passie voor gezelligheid

Wij Nederlanders lusten er wel koek van: gezelligheid. Wist je dat er in andere talen maar moeilijk één woord te vinden is wat dezelfde betekenis heeft als gezellig? Denk daar maar eens over na. Intussen gaan wij verder met het beschrijven van Oer-Hollandse gezelligheid. Waar komt het vandaan en waarom hechten we er nou zo veel waarde aan? Dit en meer lees je in dit blog.

De diepte in

Om maar gelijk van start te gaan beginnen we met de etymologie van het woord gezellig. Waar komt het vandaan en is het ergens van afgeleid? Het antwoord op de laatste vraag is: ja. Gezellig komt namelijk van het woord ‘gezel’ als in ‘metgezel’. Dit komt op zijn beurt weer van het vroegere leren en de hiërarchie die er was in de Republiek der Nederlanden. Het was als meester gebruikelijk om een leerling te hebben. Hiertussen had je dan nog een gezel. Vanaf hier wordt het een beetje gissen, maar een plausibele verklaring voor het woord gezellig zoals we het nu kennen is dat de gezellen van meesters allemaal op één zaal verbleven tijdens de periode dat ze in de leer waren. Hierop afgaande is gezellig een verbastering van gezellen, gezelschap, gezelligheid.

Wat zijn dan gezellige dingen die Nederlanders doen?

Waarschijnlijk kan je zelf al een aantal dingen opnoemen, zoals gezellig voor een houtkachel zitten met je gezin, gezellig een terrasje pakken of even een kopje koffie drinken bij de buren. Maar er zijn ook nog andere dingen die typerend zijn voor ons volk. Hieronder staan drie punten samengevat waar jij jezelf misschien wel in kan vinden.

De eerste is het gegeven dat Nederlanders dol zijn op gourmetten en fonduen. Het is natuurlijk ook niet zo gek, gezien het feit dat je lekker de hele avond gezellig kan tafelen en daarna een afzakkertje kan halen in de kroeg met z’n allen. Het is makkelijk, mislukt vrijwel nooit en valt bij iedereen in de smaak. Lekker een broodje erbij en je bent klaar om te gaan!

Verder houden Nederlanders ook van huiselijkheid. Ons huis is namelijk onze trots, je kan het een beetje vergelijken met ons eigen paleisje. En daarin zijn we overigens niet de enige, maar als het aankomt op bijvoorbeeld gaskachels kopen om net dat beetje extra sfeer in huis te halen, lopen we zeker weten wel voorop op andere culturen. In Nederland is het zelfs gebruikelijk om je huis een naam te geven, of een spreuk op de gevel te zetten. Dit geeft ook weer blijk van onze passie voor gezelligheid.

Gerelateerd

Ontdekken

Wat is de ideale kamerplant voor in mijn woning?

Tegenwoordig zijn steeds meer mensen bezig met het interieur van hun woning. Dit heeft...

Bij een voertuig voor op de weg hoort een...

Een motorrijbewijs geeft vrijheid in je doen en laten. Je kunt er als eigenaar...

Bij Apotheekonline.net bestel je Viagra online

Voor sommige zaken ga je niet graag naar de apotheek bij jou in het...

De kracht van een stamrecht BV

Hoe goed bent u in economie? Vroeger werd ik altijd heel snel uit deze...

Dit moet je weten over een epoxy vloer 

Voorheen zag je epoxyvloeren enkel in winkel- en bedrijfsruimtes. Echter, tegenwoordig zie je in...

Waar kun je een wiellader voor gebruiken?

De kans is erg groot dat je ooit al eens van een wiellader hebt...

Populaire Categorien